Caran d’Ache Ivanhoe; een schrijfsierraad

Caran d’Ache Ivanhoe; een schrijfsierraad

2
2
2
2
2
2

De Caran d’Ache Varius Ivanhoe

Mijn eerste “serieuze” vulpen. Wat heb ik lang genoten van deze pen. Een prachtig exemplaar.  Zeer eenvoudig, alles in één kleur, maar geweldig. De pen is voorzien van een middeleeuwse maliënkolder. De pen is rond met een zeshoekige dop. De pen is overal even breed. Nu, achteraf, vindt ik de pen wat te dun in de hand en de punt (Extra Fijn) zeker te iel. Een zeer fraai detail is de rubberring die de houder goed en inktdicht afsluit. Niet dat deze pen ooit gelekt heeft doordat de convertor niet goed zat, maar ik hoef er ook niet bang voor te zijn.

Het materiaal

Een stalen malienkolder gevat in rhodium gecoate ringen. En een zilveren dop en punthouder gecoat met rhodium zodat het de glans behoudt zonder elke keer te hoeven poetsen.

De penpunt

18 Karaat gouden punt, door middel van een rhodium coating weer zilverkleurig gemaakt. Een fijne punt. Niet al te soepel maar dat komt ook omdat het geen grote, lange punt is. Wel goed in verhouding met de rest van de pen.

De dop

Een zeshoekige Rhodium gecoate dop met het Caran d’Ache logo bovenop gegraveerd, niet protserig of opvallend maar subtiel. De dop kan goed en stevig achterop de pen geplaatst worden voor de juiste balans.

De clip

Omdat de clip gevouwen op de dop zit gesoldeerd heeft deze voldoen veerkracht om ergens achter een kledingstuk te haken en is de clip sterk genoeg om te blijven zitten.

De sluiting

Een draaisluiting die solide aanvoelt

Het vulsysteem

Een convertor die probleemloos werkt.

De verpakking

Een mooie, natuurlijk gelakte, houten kost met hierin een satijnenplaat met een lus waar de pen in ligt. Erg fraai en toch eenvoudig. Perfect passend bij de pen

Voordelen

 • Zeer fraai uiterlijk
 • Soepel schrijvend
 • Betrouwbaar

Nadelen

 • Te dun
 • Rhodium krast snel

Eindconclusie

Al met al een pen die veel eigenschappen in zich verenigt, een stoer, maar toch heel sierlijk uiterlijk. Fijne schrijfeigenschappen en een bouwkwaliteit die echt Zwitsers is. De pen heeft al de jaren dat ik er mee schrijf nooit gehaperd of andere “rare dingen” gedaan.

1 Reactie

 1. M.E. Buma
  15 december 2014

  Geachte heer/mevr.,

  Ik heb de caran d’ache ivanhoe vulpen, maar zou alleen een andere punt willen hebben. Zijn de punten los te verkrijgen en wat zijn de kosten daarvan?

  mvg,

  M.E. Buma

Verstuur een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *